top of page

Mattila Union elokuva – Mattilan miesten vaellus Laukontorilta AmuriinIdean synty


Ensimmäinen ajatus Mattila Union -elokuvasta syntyy keväällä 2016 Setlementti Tampere ry:n Miesten kansalaistalo Mattilan entisessä paikassa Tampereen Laukontorilla. Mattilan kävijöiden ja työntekijöiden yhteisessä kokouksessa ”taloparlamentissa” päätettiin hakea miesten kansalaistalon toiminnan rahoittajataholta STEA:lta avustusta uuteen, entistä tilavampaan toimitilaan.


Mattilan työmies Marko Ajanki ja työharjoittelija Olli Nissinen saavat idean. Tehdään oma versio Aki Kaurismäen kulttielokuvasta Calamari Union. Alkuperäisessä versiossa viisitoista Frank-nimistä miestä ja yksi Pekka vaeltaa Helsingin köyhästä Kallion kaupunginosasta rikkaaseen Eiraan. Uusintaversiossa Matti-nimiset miehet lähtevät vaeltamaan vanhasta, ahtaasta Mattilasta kohti uutta, jossa on tilaa miehelle. Suurin osa kuolee matkalla, osa jää muuten sille tielleen. Mutta pääseekö yksikään Matti perille?

Loppuvuodesta 2017 Oskari Tolonen aloittaa residenssitaiteilijana Mattilan miehissä. Residenssi on Setlementti Tampereen ja Taiteen edistämiskeskuksen järjestämä. Tolonen osallistuu residenssissään myös NEO - OmaPolun toimintaan. Saamme kuulla, että yksi Oskarin vahvuuksista on elokuvien tekeminen. Harjoittelunsa jälkeen Mattilassa aktiivisesti käyvä Olli muistuttaa Markoa elokuvaideasta, jonka toteuttamiseen ajankohta on tullut otolliseksi. Tässä vaiheessa on jo tiedossa, että Mattila tulee muuttamaan Sepänkadulle Amuriin.

Oskari tarttuu ideaan, joten lähdemme viemään sitä eteenpäin. Järjestämme Laukontorilla tilaisuuden, jossa esittelemme ajatuksen Mattilan miehille ja katsomme pätkiä alkuperäisestä elokuvasta. Monelle kantasuomalaiselle miehelle Calamari Union on entuudestaan tuttu, kun taas maahan muuttaneille miehille teos on tuntemattomampi. Tapaamiseen paikalle tulleet miehet haluavat lähteä toteuttamaan elokuvaa.Roolijako ja kuvauspaikat

Elokuvan tekijäjoukkoon saadaan Mattilassa alusta lähtien käynyt tamperelainen näyttelijä Jorma ”Jorce” Markkula. Jorcen mukaan tulo on projektille onnenpotku, sillä mies kuuluu Kaurismäen elokuvien alkuperäiseen näyttelijäkaartiin. Hän on esiintynyt mm. Arvottomissa, Klaanissa ja Arielissa.

Jorce oli aikoinaan saanut Kaurismäeltä kutsun myös Calamari Unioniin, mutta Pyynikintorin Tuopin terassilla tehdyn haastattelun mukaan miehellä oli samanaikaisesti kiinnitys Seinäjoen kaupunginteatterissa Olavi Virran elämästä kertoneessa musikaalissa Kun ilta ehtii. Teatteri ei myöntänyt lupaa lähteä Calamari Unionin filmauksiin. Teatterinjohtaja sanoi Jorcelle, että hän voi osallistua Kaurismäen elokuvaan, mutta verokirja seuraa mukana.

Terassilta tavoitettu taiteilija kertoo olevansa jo vanha mies. Monissa liemissä keitetty konkari on kieltäytynyt kaikista viime aikoina tarjotuista rooleista. ”Pistä siihen juttuun, että odotan kuolemaa”, mies tokaisee haastattelun päätteeksi.

Työmies Marko muokkaa käsikirjoituksen Mattilan kontekstiin, ottaen vahvoja vaikutteita Frank-nimisten miesten vaelluksesta kolme vuosikymmentä aiemmin. Useimmat elokuvan kohtaukset sijoittuvat Mattilan vuoden 2017 toimintaryhmien tapahtumapaikoille. Kuvauspaikkoina käytetään Laukontorin tilan lisäksi tiloja, joissa Mattilan miehet käyvät kuntonyrkkeilemässä, saunomassa ja avantouimassa sekä pelaamassa salibandyä ja futsalia. Kohtaus, jossa yksi Mateista hakee lainaa pankista, kuvataan Työväenmuseo Werstaan kokoustilassa. Elokuva päättyy puistonpenkille Mattilan nykyisen, silloin vielä remontoimattoman toimitilan eteen.

Mattilan miehet esittelevät näyttelijänlahjoja elokuvassa. Jorce hoitaa oman tonttinsa tietysti ammattitaidolla, mutta unohtumattoman roolin vetää myös Ari Laitinen tiukkana pankinjohtajana. Alkuperäisideassa mukana ollut Olli Nissinen tuo elokuvaan nekalalaista katu-uskottavuutta. Ollin kanssa yhteisessä loppukohtauksessa esiintyvä Bahaa Saleh Hadi tekee uskomattoman suorituksen. Mattilassa työharjoittelussa oleva Bahaa ei vielä elokuvan kuvausaikana juurikaan puhu suomea, mutta niin vain dialogi etenee. Sana kerrallaan.

Kohtaus, jossa tapellaan siitä, pelataanko salibandyä vai futsalia muodostuu lähes itsestään. Näytöksen koreografia on Mika Trofastin ja Hannu Niinikosken käsialaa. Respect Boxing Clubin salilla Raholan liikuntakeskuksessa kuvatussa kohtauksessa Setlementti Tampereen yhteisövahtimestarina tuolloin toiminut Mattilan jalkapallojoukkueen kapteeni Abbas Al-Obeidi Ramos antaa kaikkensa. Saamme taltioitua selluloidille myös legendaarisen Hoshmand Nygårdin toivottamassa tuhat kertaa tervetulleeksi Mattilaan. Sama toivotus ikuistetaan Mattilan Amurin toimitilan seinään.

Tarvittavaa rock-uskottavuutta saadaan vanhan tamperelaisen punkrokkarin Juha ”Jusa” Rinteen näyttäytymisellä heti elokuvan alussa. Pelisilmää valkokankaalle tuo Mattilan lautapelikulttuurin luonut Jyrki Kummola, joka on ehkä kaikkien aikojen eniten Mattilan avoimissa ovissa aikaansa viettänyt mies. Unohtamatta Mattilan perustajaa ja työnjohtajaa Jukka Tukiaa, joka tekee hienon cameoroolin. Mainittujen lisäksi elokuvassa vilahtaa lukuisia muitakin tunnettuja Mattilan miehiä.

Oskari näyttää valmiin Mattila Unionin jopa yhdelle Kaurismäen aidoista Frankeista, näyttelijä Puntti Valtoselle. Tämä kehuu erityisesti allekirjoittaneen roolisuoritusta alkumonologissa. Tätä tunnustusta Marko Ajanki pitää yhtenä elämänsä merkittävimmistä meriiteistä.Toteutus ja ensi-ilta


Mattila Union olisi varmasti jäänyt vain yhdeksi ideaksi lukuisten ideoiden joukkoon ilman elokuvan kuvauksesta, äänityksestä, leikkauksesta ja musiikista vastannutta Oskari Tolosta. Ammattilaisen varmoin elkein hän kuvaa elokuvan yhdellä kameralla eri kuvakulmista. Teemme kohtaukset moneen kertaan, jotta saamme riittävästi materiaalia.

Elokuvalla on tiukka aikataulu. Se kuvataan pääosin joulukuussa 2017 Laukontorin Mattilan viimeisen aukioloviikon aikana, mikä tekee elokuvasta myös historiallisesti arvokkaan dokumentin. Ainoastaan nyrkkeilykohtaus on kuvattu aiemmin marraskuun puolella. Alkukohtaus, jossa miehet suunnistavat väärään suuntaan kohti Laukonsiltaa on taltioitu viimeisenä entisessä toimitilassa järjestettynä avointen ovien aukiolopäivänä.

Oskarin tavasta tehdä elokuvaa voi nostaa esimerkkinä mieleenpainuvan hetken, jossa hän improvisoi ja äänittää elokuvassa käytettyä musiikkia Mattilan salibandyvuoron aikana pianolla, joka sattuu lojumaan Amurin kansainvälisen koulun liikuntasalin sisäänkäynnin edessä.

Mattila Union -elokuvan maailmanensi-ilta on Mattilan uusien tilojen virallisissa avajaisissa 22.5.2018, missä se saa yleisöltä positiivisen vastaanoton. Samana vuonna elokuva kuuluu Tampereen teatterikesän ohjelmistoon Tapahtumien Yönä. Elokuvaa katsotaan monien Mattilassa vierailevien ryhmien kanssa. Jos et ole itse vielä päässyt näkemään Mattila Unionia, niin ei hätää. Löydät sen YouTubesta nimellä: Mattila Union. Antoisaa elokuvailtaa.


Voit katsoa elokuvan täältä: https://youtu.be/Q3US3gFBcvY

Marko Ajanki

Mattilan työmiesUusimmat
Arkisto
Tagit
No tags yet.
Seuraa meitä
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
bottom of page